Margriet logo
Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Mijn wollige, wijde rode broek bleek bij álles te passen. Juist omdat hij bij niets paste

Aaf vond het een nogal revolutionaire aankoop: een rode broek. Maar sinds ze hem heeft, zijn zij en de broek onafscheidelijk.

‘Koop nooit een rode jas’ is een beroemde uitspraak van de Amerikaanse journaliste Nora Ephron. In Nederland kwam er zelfs een bundel van haar stukken uit, die die titel draagt.

Opvallende kleur

Het is een leuke zin en waarschijnlijk heeft ze ook gelijk. Ik heb zelf nog nooit een rode jas gehad, maar ik kan me voorstellen dat je er vol enthousiasme eentje koopt en hem vervolgens nooit draagt. Het is niet echt een basic en de mens zit nu eenmaal zo in elkaar dat ze de makkelijkste jas – ook qua kleur – elke keer van de kapstok grist als ze naar buiten gaat. En die is dan vast vaak zwart, bruin of groenig en bestendig tegen guur weer.

Maar met mijn nieuwe rode broek liep het heel anders. Ik kocht in de herfst een wollige, wijde rode broek en die bleek dus bij álles te passen. Juist omdat hij bij niets paste. Dat klinkt een beetje zweverig en raar, maar voor een broek blijkt het dus niet zo erg te zijn als hij een compleet andere kleur heeft dan de rest van je outfit, en sowieso nogal een opvallende kleur.

Hoop complimentjes

Ik kreeg in elk geval een hoop complimentjes over die rode broek: hij had dan ook een bijzonder mooie, heldere rode kleur en door zijn wollen elementen viel hij ook goed. Dat zag ik zelf ook. En hij paste dus bij alles: bij de suffe bruine coltrui, bij het streepjesshirt, bij de blauwe trui...

En nu is het grappige: hij blijkt ook de ultieme feestdagenbroek te zijn. Kerst is sowieso vergeven van de rode elementen, dus dan is die broek ontzettend handig. Hij past bij het groen in de kerstboom, bij de besjes in de hulst, bij bijna alle kerstballen en bij cranberrysaus. Ik doe er een zijden of glitterige blouse op en klaar ben ik.

Rood brengt geluk

En dan oud en nieuw: ik heb ooit geleerd dat de Italianen een rode onderbroek aantrekken op de avond van oud en nieuw, omdat rood geluk brengt voor het nieuwe jaar. En ook de Chinezen dragen rood op nieuwjaar omdat die kleur voorspoed brengt.

Dus met oud en nieuw komt mijn rode broek opnieuw uit de kast, waar hij sowieso het hele najaar al veel uit komt, want hij is dus ontzettend multi-inzetbaar.

Ik denk eigenlijk dat de rode broek pas met de lente een winterslaap gaat doen. Dan komt de roze broek tevoorschijn, want die heeft vorig jaar al bewezen: een roze broek is, net als een rode, eigenlijk een heel neutrale basic.

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden