null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

Met de komst van het terras heb ik besloten dat mijn vingers ontzettend groen zijn

Een tuin onderhouden is misschien wat te veel van het goede, maar een terras, dat kan Aaf aan.

Vijftien jaar lang woonden wij in een huis met alleen een klein balkonnetje aan de keukenkant, wat ik veel te weinig buitenruimte vond. Nu wonen we in hetzelfde huis, maar is er een terras verrezen op de plek waar eerst alleen dat balkonnetje zat.

De onderbuurvrouw bouwde haar huis uit, wij konden op het dak een terras bouwen, dat kwam er, en nu is er een plek op het zuiden, waar je kunt eten, even koffiedrinken, waar de kattenbak ineens een vrij riante eigen zone heeft en waar planten kunnen staan.

(Geen) groene vingers

Eerder schreef ik hier al eens over mijn vingers die bepaald niet groen zijn, maar ik vind dat je in het leven je eigen onkunde totáál niet moet accepteren, dus ik heb, met de komst van dit terras, besloten dat mijn vingers ontzettend groen zijn.

Het begon met een gang langs bloemenwinkels. Omdat ik me alleen per fiets verplaats, hield ik de hele lente het motto aan dat ik een plant zou kopen zodra ik een bloemenwinkel of tuincentrum zag. Ik heb geen auto met achterbak om de hele boel in te laden, er kan een plant mee in mijn fietsmand en soms nog eentje in een tas aan het stuur.
Deze gedoseerde methode bleek heel goed te werken. Bij elke winkel werkte weer een andere plantenexpert die mij kon voorzien van informatie voor mijn lerende groene vingers. ‘Ik heb een terras, pal op het zuiden,’ zei ik dan, en voor ik het wist stonden we bij een bak vol planten, waarbij de plantkundige mij iets heel erg aan- of afraadde.

Lekker mediterraan

Nu heb ik vergaard: lavendel, allerlei viooltjes, een plant met twee hete pepers (ik vind het zonde om ze te oogsten, dus ze blijven alsmaar hangen), rozemarijn, een klimroos, nog wat dingen waarvan ik de naam niet weet en een citrusplant. Wat de citrusvrucht die eraan hangt, precies is, weet niemand: kleine, sinaasappelachtige dingetjes. Erg leuk en mediterraan.

Ze doen het goed op het zonnige terras en omdat de verzorging heel overzichtelijk is – allemaal ongeveer evenveel water geven, dat is het – lukt het me tot nu toe om ze in leven te houden.

Terrasmens

Ik wilde altijd een huis met een tuin, maar nu ik dit terras heb, besef ik dat ik misschien een terrasmens ben. Want dit kan ik aan. Ik kan acht tot tien planten een prima leven bieden. Gras maaien, bomen snoeien, schuttingen aanleggen: dat zie ik de buren in de huizen onder mij allemaal doen. Hele dagen zijn ze ermee bezig, in het weekend.

Ik heb mijn tien plantenvrienden dan allang hun natje gegeven, en zit met mijn koffie en een krant in de zon. Winst.

null Beeld redactie
Beeld redactie

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden