Header Aaf Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

PREMIUM

‘Koffie is toch een soort drugs. Je weet dat je trillerig kunt worden als je er te veel van drinkt’

Aaf besluit weer beter te willen slapen en dus schrapt ze koffie na het middaguur.

We waren uit eten geweest bij een strandtent en na het eten gingen we even een ijsje halen op het plein ernaast. Gijs haalde twee bekers koffie verkeerd voor ons. Heerlijk, maar er zat wél cafeïne in. Trillend van de zenuwen dronk ik de halve beker leeg en gooide toen voor de zekerheid de rest maar weg.

Vroeger tikte ik hele potten earlgreythee weg vlak voor het slapengaan, maar sinds ik weet dat daar ook cafeïne in zit, durf ik het niet meer. En koffie na een uur of twee ’s middags, dat komt er al helemáál niet meer in.

Weer beter slapen

Na een periode met heftige slaapproblemen, culminerend in een botsing – per fiets – met een andere fietser omdat ik zó wazig was, dat ik de verkeerssituatie op een drukke brug niet meer kon inschatten, besloot ik alles op alles te zetten om weer beter te gaan slapen.

Ik schrapte dus de cafeïne na het middaguur en dat bleek goed te werken. Nu is er net een nieuw boek verschenen van eetdeskundige Michael Pollan, Plant en psyche, en dat gaat voor een deel over de periode dat hij stopte met koffiedrinken om te kijken wat er zou gebeuren. ‘Hij voelde zich wazig, onzeker en de concentratie om iets zinnigs op papier te krijgen ontbrak’ werd er over zijn experiment opgetekend in een interview in de Volkskrant, en zijn ziektebeeld bleek ook een naam te hebben: cafeïneonttrekkingssyndroom. Reuze-onhandig, dat syndroom, want Pollans schrijfpraktijk bleek sterk afhankelijk te zijn van zijn inname van koffie.

Mijn favoriete drugs

Ik vind het weleens vreemd hoe geaccepteerd koffie is in onze samenleving, en nog wel meer samenlevingen. Het is toch een soort drugs; je weet dat je erdoor wordt opgepept, je weet ook dat je trillerig kunt worden als je er te veel van drinkt, en zelfs slapeloze nachten kunt krijgen, en toch drinken hele volksstammen het de hele dag.
‘Mijn favoriete drugs’ noemt Gijs koffie, omdat het potent is en toch zo onschuldig; nou, het is dus eigenlijk best iets heftigs, als je het experiment van Pollan naleest.

Zelf ben ik ook verslaafd; ik vind het moeilijk om de dag te beginnen zonder kopje koffie. Heel soms doe ik dat, als ik supersnel weg moet om vroeg ergens te zijn, maar dan gooi ik er op zijn minst een kop sterke zwarte thee in. Er moet iets warms en oppeppends in het systeem.

Na al zijn onderzoek vond Pollan koffie trouwens fantastisch. De koffie­pauze noemt hij ook als topuitvinding van de mens. ‘Hoe geweldig is het dat je werkgever je een gratis drug geeft tijdens werktijd en je tijd geeft ervan te genieten?’ Ik sliep trouwens prima na die halve koffie verkeerd. Maar toen had ik Pollan nog niet gelezen.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Aaf Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Carmen Zomers.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden