Margriet logo
Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

In één jaar professioneel hoeden leren maken, elke avond Ottolenghi koken en yogajuf worden, gaat sowieso niet lukken

Aaf heeft voor dit jaar slechts een voornemen. Eén ding tegelijk doen.

Oud en nieuw vind ik aan de ene kant een fijne feestdag, aan de andere kant ook weer helemaal niet. Dat het geheel is omgeven met oliebollen en vuurwerk vind ik leuk. Dat dat vuurwerk vaak bestaat uit bom-achtige knallen, en dat dit alles zich afspeelt in de donkerste tijd van het jaar, vind ik lastiger. 1 januari is sowieso niet mijn beste dag; ik vind de leegte en sloomte altijd zo deprimerend.

Maar. Goede voornemens zijn mijn grote liefde, dus dat is weer erg prettig aan oud en nieuw, al ben ik door de jaren heen wel realistischer geworden. In één jaar professioneel hoeden leren maken, elke avond Ottolenghi koken en yogajuf worden, gaat sowieso niet lukken.

Vooral niet doen

Mijn voornemen voor 2023 is vooral om iets niet te doen. Ook weleens origineel. En wat ik dan dus niet wil doen, is multitasken. Of veeltasken, zoals ik het zelf maar heb genoemd.

Op mijn bijna 48ste kan ik vaststellen dat ik minder flexibel ben dan, pak ’m beet, toen ik 36 was. Toen had ik twee baby’s, schreef ik duizend columns per week, kwamen mijn stiefkinderen, inmiddels volwassen, nog veel over de vloer en verzon ik immens energievretende klussen voor mezelf, zoals voor zes personen een huizenruil regelen voor de vakantie.

Door de jaren heen merkte ik dat ik het steeds lastiger vond om, bijvoorbeeld, een column te schrijven en daarna acuut te koken voor de kinderen. Of een voetbalwedstrijd van mijn zoon te bekijken en daarna meteen, hop, naar de zolderkamer om een hoofdstuk van een boek af te ronden.

Werk in blokken: slim

Een tijdje geleden hoorde ik een topvrouw uit het bedrijfsleven vertellen dat zij haar werk voortaan in blokken deed. Dus niet meer op een ochtend bellen, mailen, een overleg doen en een rapport schrijven. Maar: een hele ochtend vergaderen. Of een hele middag mails wegwerken. Dit vond ik ontzettend slim. Mijn brein kan niet meer springen van schrijven naar podcast naar een afspraak met de uitgever naar even snel de wc schilderen naar zeven mails beantwoorden naar vijf meisjes naar dansles brengen. Sommige van die dingen kunnen wél samen op een dag. Maar niet álles. 2023 wordt het jaar van het monotasken. Ik kan het iedereen aanraden, want stiekem deed ik het in 2022 ook al best veel.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden