Header Aaf Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

‘Ik hield nog net geen paraplu in de lucht, maar sommeerde mijn gezin wel om achter me aan te lopen, wat ze braaf deden’

Hoewel Aaf altijd het liefst volledig voorbereid op reis gaat, inclusief het vooraf plannen van allerhande tripjes op de reisbestemming, ontdekt ze dat het soms ook best leuk is om je ter plekke te laten verrassen.

Ik had een weekend in Parijs voor mijn verjaardag gekregen, en nu was het tijd om dat weekend te beleven. Gijs had een geweldige Airbnb geboekt, dat had ik al gezien op de link die hij mij had gestuurd; ik had alle foto’s meerdere keren bekeken en alle recensies over het appartement gelezen. Ik ga graag goed voorbereid op reis, zelfs als een ander voor me boekt. Je zou zeggen: laat het dan eens een keer een verrassing zijn, maar het was al een verrassing dat ik het weekend kreeg. De foto’s waren vervolgens deel van de voorpret. Ook een cadeau.

Zomaar op avontuur

Ik las laatst een interviewtje met Adelheid Roosen, de theatermaakster, in Volkskrant Magazine. Zij pleitte ervoor om op reis een bus te nemen en dan zomaar bij een halte uit te stappen, of jezelf te verplichten om zo-en-zo-veel stappen de ene kant op te zetten en dan bijvoorbeeld rechtsaf te slaan, en dan te zien waar je uitkwam. Het ging erom dat je wel alles van tevoren kon plannen met Tripadvisor, Airbnb, reisblogs en je gidsje, maar het was, betoogde zij, juist goed om zomaar op avontuur te gaan en te kijken waar het lot je bracht.

Zo zit ik niet in elkaar. We hadden 48 uur in Parijs en ik vond dat we geen seconde te verspillen hadden. Dus kocht ik een verse gids – reisgidsen raken snel achterhaald – en haalde daaruit een wandeling door Montmartre, de wijk waar we logeerden.

Geweldige ontdekking

Op zaterdagochtend hield ik nog net geen paraplu in de lucht, maar ik sommeerde mijn gezin wel om achter me aan te lopen, wat ze braaf deden; de brug over de beroemde begraafplaats, kijk, hier staat een borstbeeld van de beroemde zangeres Dalida, hier is zowaar een wijngaard! En ineens zag ik een museum, heel klein, met een affiche voor het raam van een prachtig landschap dat me aan Corsica deed denken.

Ik wilde dat museum heel graag in, maar voorzag dat mijn gezin zou tegenstribbelen; voor de volgende dag had ik ook al een museum op de planning staan, en twee musea in 48 uur werd misschien wat veel. Gijs stelde voor dat zij wel even crêpes gingen eten op het terras vlakbij, dan kon ik er in mijn eentje doorheen. Wat ik deed. Geweldige nieuwe kunstenaar ontdekt, Charles Camoin, die mijn obsessie voor Corsica en alle landen waar het licht zo mooi zuidelijk schijnt, bleek te delen.

Onverwachte oester

Wat ik maar wil zeggen: soms kom je op je extreem lang van tevoren bedachte, bij het gezin afgedwongen en absoluut niet-spontane toertjes op je reisbestemming ineens een onverwachte oester tegen. Die je dan natuurlijk wel moet openmaken.

null Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden