Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Het is nooit te laat om je leven compleet om te gooien of om, even iets concreter gesteld, te beginnen met het doen van weekboodschappen

Aaf gooit het roer om en besluit voortaan niet meer dagelijks boodschappen te doen, maar wekelijks. Dat haar dat zó veel zou opleveren, had ze niet verwacht.

Het is nooit te laat om je leven compleet om te gooien of om, even iets concreter gesteld, te beginnen met het doen van weekboodschappen.

Ik kreeg de tip van Vincent Kouters, met wie ik samen een geldpodcast maak. We zouden een paar dagen geen geld uitgeven als een proef over geld besparen en ik vroeg me vertwijfeld af hoe het dan moest met de boodschappen. Ik ben namelijk zo iemand die elke dag om vijf uur de supermarkt binnenwandelt met geen enkel idee wat te koken, en dan met een pak kant-en-klare ravioli en een tros tomaatjes naar huis loopt.
Vincent was vrij duidelijk: dan doe je weekboodschappen. Hoef je erna dagenlang niets uit te geven.

Prei en bladerdeeg

Het gekke is dat ik ooit al weekboodschappen deed, in mijn studententijd, toen ik met mijn zus in een flatje in de stad woonde. We hadden natuurlijk weinig geld, maar woonden een stuk fietsen van de budgetsupermarkt, dus een keer per week fietsten we daar samen heen en dan kochten we genoeg om een week van te leven. Meestal veel prei en bladerdeeg, want ik heb het gevoel dat we in die tijd leefden op preitaart. Daarna ging ik alleen wonen, en dan is weekboodschappen doen een beetje onzinnig. En ik vergat het hele concept, terwijl het met een gezin best handig is.

Weekboodschappen

Onder druk van de podcast ging ik nu aan de slag met een lijst voor de weekboodschappen. Omdat het maandagochtend was, en niet vijf uur ’s middags, was ik fris en geïnspireerd en bladerde ik door twee (!) kookboeken op zoek naar recepten die ik heerlijk zou vinden en mijn kinderen minzaam zouden tolereren.
Het lijstje was zo gemaakt, ik zette er nog wat algemene dingen op als Liga’s en veel pakken melk, en toog naar de supermarkt.

Pavlov

En nu denk ik elke dag om vijf uur als een soort paniekerig pavlovhondje dat ik me naar de winkel moet haasten om snel en moe iets te bedenken, maar dan weet ik het ineens: ik ging deze dag vooruitgeplande ricottagehaktballetjes in tomatensaus maken en daarvoor ligt alles al klaar in de ijskast! Wat een heerlijkheid.

Bovendien is er niet steeds een tekort aan het een of ander, omdat ik in die ene ronde alles heb gehaald waar je naar kunt hunkeren, of het nu fruit, koek of yoghurt is. Ook de toetjes, die ik normaal áltijd vergeet, staan te pronken in de ijskast, want als je vooruitdenkt, denk je aan alles.

Deze ga ik erin houden. Misschien zelfs weer eens preitaart maken.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden