Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Het idee dat ik iets zou moeten doen met een moederbord, een geluidskaart en snoeren is volstrekt ondenkbaar

Aaf ziet haar zoon helemaal opgaan in zijn nieuwe hobby: zelf een pc bouwen.

Ik ken het van mezelf en ik ken het van Gijs: de neiging om een tikje geobsedeerd te raken door een mogelijk project. Benjamin heeft dat van ons beiden meegekregen, vermoed ik, en het project dat hem momenteel in de ban houdt is het wilde plan om zelf een computer te bouwen.

Althans, aanvankelijk vond ik dat een heel wild plan. Ikzelf ben nog nooit verder gekomen dan het in elkaar zetten van een Ikea-boekenkast en daarbij zijn nog net geen mensen gesneuveld of levens ernstig in gevaar gebracht. Het idee dat ik iets zou moeten doen met een moederbord, een geluidskaart en snoeren, en dat dat alles dan zoiets slims zou moeten produceren als een computer, is volstrekt ondenkbaar.

Dure hobby

Gek genoeg bleek dat talloze jongens en meisjes over de wereld op hun tienerkamers pc’s zitten te bouwen: het is een ding. Dat zie je dan op TikTok, daar kijk je, pak ’m beet, vijfduizend filmpjes over, en voor je het weet ben je als twaalfjarige zelf op Marktplaats aan het rondkoekeloeren voor een tweedehands geluidskaart.

Wat belangrijk is om te weten: zelf een pc bouwen is nogal duur. Nou ja, tenzij je het op de alternatieve route doet; een vriendin van me die ook een kind had dat in de pc-bouw-fase zat, tipte Ben dat hij naar de vuilstortplaats moest gaan en daar flink moest grasduinen tussen de afgedankte digitale spulletjes. Een goudmijn zou het daar zijn, en dan had je voor nul euro zo een hele pc in elkaar gezet.

Ik zag Ben meewarig knikken, want illegaal spitten in de vuilstort is niet helemaal zijn ding, en hij wil natuurlijk die ultracoole kabels die licht geven in het donker of regenboog-led-koelingen die ronddraaien: hij vertelt me over niks anders en ik heb al menig lijstje met benodigdheden voorbij zien komen.

Lijstjes maken en hunkeren

Want dat is het: tot de tijd dat hij al het geld voor al die onderdelen bij elkaar heeft gespaard, is het vooral lijstjes maken en hunkeren. Daar is iets voor te zeggen in het leven van een welgesteld westers kind: verlangen naar iets. En ervoor moeten sparen. Wachten. Tijdenlang.

Soms kijkt hij me met zúlke puppyogen aan, dat ik even overweeg hem tien verjaardagen cadeaugeld voor te schieten, zodat hij nu aan de slag kan. Maar dan denk ik: opvoedkundig niet correct. En leven zonder een zelfbebouwde pc ís te doen. Laten we wel wezen.

En dat wensen en dromen heeft wel wat. Ziet-ie zelf ook in. Laatst zei hij: “Mama, het is net zoals met jou en Funda. Het is ook gewoon heel leuk om te zoeken en te kijken naar dingen die je ooit misschien eens zult hebben.”

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden