null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Er is dit jaar ineens een kleine verslaving mijn leven in geslopen. Die geld kost, tijd kost en een gek geurtje heeft

Aaf heeft eigenlijk nog nooit een echte (gezonde of ongezonde) verslaving gehad. Tot nu.

Ik geloof niet dat ik verslavingsgevoelig ben; op een piepkleine verslaving aan koffie in de ochtend na valt het allemaal mee. Nooit gerookt, altijd met mate gedronken, nul drugs en ook de positievere verslavingen – sommige mensen schijnen verslaafd te zijn aan dingen als hardlopen en fitness – gaan bij mij niet bepaald de perken te buiten, al houd ik best van een sportje.

Maar nu is er dit jaar ineens een kleine verslaving mijn leven in geslopen, die geld kost, tijd kost en een gek geurtje heeft. Althans, de eerste vijf minuten. Nagels lakken. Láten lakken. Met gellak.

Perfect verzorgde nagels

Mijn schoonmoeder had ze al jaren: perfect verzorgde nagels met lak die niet na twee dagen of een afwasje doen alweer afbladderde. Een beetje jaloers keek ik er altijd naar en tegelijkertijd dacht ik: niet voor me weggelegd. Geen tijd, geen geld, en ik heb kleine kinderen, dus dan zit je toch de halve dag met je handen in een zandbak te wroeten.

Maar nu zijn mijn kinderen groter, zitten nooit meer in de zandbak, en ik had een feestje. Daar begon het mee. Nagels voor een feestje. Ik had een uurtje over, bij mij om de hoek zit sinds een tijdje een door de hele buurt bezochte nagelsalon waar je meestal terechtkunt. Een uurtje later waren handen en voeten klassiek rood. En ik kreeg heel veel complimentjes.

Het is ongelooflijk hoeveel mensen het opvalt als je verzorgde nagels hebt. Viel het ze dan ook al die tijd op toen ze ongelakt, lichtelijk ongelijk van lengte en soms zelfs een tikje afgekloven waren? Ik denk het niet, of amper. Rood springt meer in het oog dan ongelakt.

Verslaving

Maar nu ben ik verslaafd. Het ding met gellak is: het is een soort cement. Zelf krijg je het er niet af. Daarom blijft het ook zo lang mooi. Maar na een paar weken zijn je nagels gegroeid, moet je terug naar de salon om de lak eraf te laten bikken en dan kun je net zo goed... Ja, daar zit ik alweer door de kleurenwaaier te bladeren. Doe nu maar rozerood, beetje koraal. Leuk. Verslaafd, dus.

Ik blader door oude tijdschriften, kijk wat andere vrouwen allemaal met hun nagels laten doen – het is een divers gezelschap, en alle kleuren en lengtes komen voorbij – en zink weg in gedachten terwijl een of twee mensen tegelijk al mijn nagels onder handen nemen. “Nee, niet met dat puimsteentje onder mijn voet kriebelen,” moet ik er altijd even bij zeggen. Dan krijg ik namelijk een lachkick waar de hele salon van opschrikt.

En zo komt het dat ik op mijn 47ste een vrouw met verzorgde nagels ben geworden. En een verslaafde.

null Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden