Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Een werk- én droogkamer, wat wil een mens nog meer? Nou, een beetje plek om te werken misschien

Wat te doen met het wasrek? Het is misschien niet ideaal dat dat nu in Aafs werkkamer staat, maar toch ziet ze ook voordelen.

Sinds een tijdje gebruik ik onze droger amper nog en hang ik alle was op. Het begon als een daad van verzet tegen Poetin (hoe minder energie wij zouden verbruiken, des te minder garen hij zou spinnen), het bleef omdat het ook een stuk klimaatvriendelijker is om je wasje gewoon aan een rek te hangen.

Er bleken ook andere voordelen te bestaan: die heerlijke geur van wasgoed in je huis wordt natuurlijk veel beter verspreid als de was hangt te drogen, en ik heb het idee dat de boel er minder verkreukeld door raakt. Als de volleerde huisvrouw die ik niet ben sla ik altijd een paar keer heel hard een net gewassen spijkerbroek uit, dan hang ik hem aan het rek en dan, o wonder, is-ie helemaal kreukloos als ik hem er weer af haal.

Plek van het wasrek

Het enige treurige is dat het wasrek in mijn werkkamertje staat. Ik vind het een beetje triest dat juist de kamer van de vrouw des huizes hiervoor moet worden gebruikt, want traditionele rolverdeling, et cetera, maar feitelijk gezien is het de enige kamer waar er plek voor is. En: ik werk op zolder, daar is het lekker warm, de zon valt door het dakraam op de was en die is er dus in een mum van tijd droog. Wat wil een mens nog meer? Nou, een beetje plek om te werken, misschien. Of een inspirerende studeerkamer.

Ombuigen

Ik zie in dat dit een luxeprobleem is, dus sindsdien probeer ik het om te buigen. Hoeveel mensen hebben er op hun werkkamer nou het heerlijke aroma van wasmiddel hangen? En hoeveel mensen kunnen, als ze het te koud krijgen tijdens het typen, met één gris naar achteren altijd een schone trui van het rek pakken? Ook is het wasrek een manier om ergonomisch te werken; zit je al drie kwartier achter elkaar intensief te typen, dan sta je op en ga je even een wasje opvouwen. Is weer een heel andere beweging en het bloed gaat (lichtelijk, dan) stromen door al die net nog stilzittende ledematen.

Bovendien: hoeveel mensen hébben er een werk- en droogkamer? Bijna niemand, vermoed ik. Ik vind het net zo’n luxe als wanneer ik bij anderen een bijkeuken zie – dat lijkt mij dus het toppunt van weelde – of een heel grote hal – idem dito – of een logeerkamer! Misschien maak ik ook nog een logeerkamer van deze kamer. Dat was ooit namelijk het idee. Moet de logee het wel gezellig vinden om half onder een lange rij drogende onderbroeken te slapen.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden