Margriet logo
null Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Die man was duidelijk net zo dol op dat lied als ik. Zijn uitingsvorm: heel hard meezingen

Een heerlijk concert en een prachtig lied en dan gaat ineens haar buurman keihard meezingen. Aaf moet dit even verwerken.

Gijs en ik gingen een weekend weg, naar Keulen, voor een concert van First Aid Kit. Dat zijn twee zussen uit Zweden, die de meest wonderschone muziek maken die er is. Een beetje folk, een beetje country, maar als ik dat zeg zien mensen de verkeerde dingen voor zich, dus ik vat het even samen als ‘de meest wonderschone muziek die er is’. De ene zus, met het donkere haar, kan belachelijk goed zingen. De andere zus, met het blonde haar, is vooral heel goed in de tweede stem bij de eerste stem van haar zus. Zelf ben ik gek op de tweede stem zingen. De tweede stem heeft niet de voorspelbare melodie die je bij elk lied algauw kan meezingen en, en dat is nog belangrijker: een tweede stem maakt alles veel mooier en intrigerender. Het lastige is wel dat ik mijn hersenen echt moet samenpersen om de tweede stem aan te houden en niet, zoals toen ik laatst auditie deed bij een koor, toch met de sopranen, die de eerste stem zingen, ga meezingen.

A capella

Terug naar de twee zingende zussen. Het was inmiddels de derde keer dat ik bij een concert van ze was. Ik verheugde me er dit keer op dat ze waarschijnlijk Songbird zouden zingen, met z’n tweetjes, want ik had op Instagram gezien dat ze dat deden bij deze tour, als een eerbetoon aan Christine McVie (fan) van Fleetwood Mac (fan), die vorig jaar is overleden. En ja hoor, de band vertrok even van het podium, en daar stonden de zussen met z’n tweetjes, ze gingen a capella dat prachtige Songbird zingen. De man naast me was daar duidelijk ook erg blij mee, want hij zong het lied woord voor woord mee. Keihard.

Wegfilteren

Het is ook een prachtig lied. Absoluut. Maar ik wilde graag horen hoe de zussen dat zongen, met hun waanzinnige tweestemmigheid. Daarvoor moest ik die man wegfilteren, maar dat kon niet, want hij zong in mijn oor. En toen moest ik dus een andere filter toepassen. En die heette medemenselijkheid. Die man was duidelijk net zo dol op dat lied als ik. Alleen was zijn uitingsvorm: het heel hard meezingen. Daarvoor ben je ook een beetje bij een concert, lekker meezingen. Je moet wel je momenten kiezen, maar goed: als ik dit zonder enige andere geluiden, geuren of sferen tot me wilde nemen, kon ik er misschien beter een filmpje van bekijken. Terug in het hotel bekeken we een filmpje van de zussen en Songbird. Prachtig was het. Ik raad het aan. De meezingende man kun je er eventueel zelf bij bedenken, voor de sfeer.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Dit artikel komt uit het Digitale Magazine van Margriet. Benieuwd wat er nog meer in staat? Klik hier.

fotografie: marloes bosch. styling: brigitte kramer. visagie: bart brom.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden