Headers columnisten Aaf NW.  Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.
Beeld Marloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

PREMIUM

Alles moest altijd snel, snel. Maar het gekke is dat ik helemaal niet veel langer over alles doe als ik het langzamer doe

Aaf is een beetje klaar met alles snel-snel doen en besluit het anders aan te pakken.

Een beetje een vreemde opdracht aan jezelf misschien, maar ik heb mezelf onlangs opgedragen om alles langzamer te doen. Ik had het druk en begon de neiging te krijgen om alles nét even in een hogere versnelling te willen doen: brood smeren, typen, mails beantwoorden, koffiezetten en het nieuws lezen.

Alles moest snel, snel, want dat was zogenaamd efficiënt, maar wel gekmakend, en daarbij hielpen de hartkloppingen en het opgejaagde gevoel vanbinnen ook niet. (Hallo overgang? Dit hoort er ook al bij, neem ik aan?)

Eén taak tegelijk

Sinds een week doe ik alles wat langzamer. Ik probeer ook niet de hele tijd twee taakjes tegelijk te doen; dat je de was gaat doen en op weg naar zolder ook even de hele trap tracht op te ruimen. Zogenaamd twee vliegen in een klap, maar niet handig.

Het gekke is dat ik helemaal niet veel langer over alles doe als ik het langzamer doe. Vanochtend heb ik bijvoorbeeld mijn haar gewassen, en dat is gezien mijn vele, dikke haar altijd best wel een taak. Maar het maakt niet uit of je als een gek die shampoo eruit probeert te spoelen of het op een ontspannen tempo doet; dit werkje is toch pas klaar als het klaar is.

Langzaam én zorgvuldig

Ik legde er zelfs een uitdaging voor mezelf bovenop, ja ja, en dat is om alles ook nog eens zorgvúldig te doen. Om even bij de Taak Haar Wassen te blijven: meestal ren ik erna de douche uit, spuit anti-pluisspul in mijn haar en ga over tot (snel) aankleden. Nu ging ik, zoals ik de kapper laatst had zien doen, elke pluk haar eens even rustig in een streng draaien. Dat schijnt ook goed te zijn tegen pluizen, en je krijgt er meer krullen van.

Het was een werkje van vijf minuten, maar ik had het idee dat ik een mini-wellnessweekend aan het houden was, daar in de badkamer.

Langzaam doen. En uitgebreid, dus.

En dan overal nog steeds op tijd komen en alles afkrijgen, maar niet meer compleet afgepeigerd en doorgedraaid. Ik vind het best wel een tip.

Paspoortbeeld columnisten Aaf NW Beeld

Over columnist Aaf Brandt Corstius

Aaf Brandt Corstius is schrijfster, getrouwd met Gijs Groenteman en moeder van Benjamin en Rifka. Lees hier alle columns van Aaf.

Aaf Brandt CorstiusMarloes Bosch. Styling: Brigitte Kramer. Visagie: Bart Brom.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden