Margriet logo
null Beeld

PREMIUM

Aaf word geconfronteerd met een nieuw fenomeen: uitval

Nu Ben op de middelbare school zit, word ik geconfronteerd met een nieuw fenomeen en dat heet uitval. Vroeger heette dat een tussenuur of een uur vrij, nu heet het uitval en het betekent dat je geen les hebt. Omdat er een leraar ziek is of met een schoolreis mee.

Ik moest even wennen aan dit nieuwe begrip, maar ik heb meteen een pittige stoomcursus gekregen, want in het najaar had hij meteen al ontiegelijk veel uitval.

Allerlei redenen voor uitval

Een andere klas was op reis, of zelfs meer klassen, in elk geval waren er veel leraren afwezig, en dus zat Ben ineens soms ’s ochtends pas om tien uur lekker uitgerust aan het ontbijt of belde hij om twaalf uur al waar iedereen toch was – hij was alweer klaar met zijn schooldag. Nu heeft hij het geluk dat hij twee ouders heeft die regelmatig thuis werken, want hij blijkt het best ongezellig te vinden om heel veel alleen thuis te zijn. De eerste tijd voelde het nog als een walhalla – eindeloos gamen en noedels eten zonder iemand die op je vingers keek. Maar na een tijdje werd het toch wat ongezellig, zei hij.

Lees ook:
Aaf wil een hond: ‘Het is net zoiets als kinderen willen: niemand kan goed uitleggen waarom’

‘Samen freelancen’

Daarom hebben we nu iets uitgevonden wat we ‘samen freelancen’ noemen. Het kan niet altijd, want ik heb ook afspraken en verplichtingen buiten de deur. Maar als ik een deadline heb die ik thuis kan halen, en hij uitval, gaan we naast elkaar zitten met onze laptops. Hij met zijn huiswerk, ik met mijn schrijfwerk. We klappen de laptops eensgezind open, hapjes en drankjes erbij en aan de slag.

Noise cancelling-koptelefoon is een must

Dit is, kan ik je vertellen, ontzettend gezellig. Gelukkig had ik al ervaring met de combinatie thuisscholen en thuiswerken, want drie jaar geleden kon ik absoluut niet werken met een kind ernaast. De ervaring van de afgelopen twee jaar hielp. Ik móést wel naast ze werken, tijdens alle lockdowns, en toen bleek dat ik het kon. Essentiële ingrediënten om me te kunnen concentreren: een noise cancelling-koptelefoon en een kind dat begrijpt dat hij me niet moet storen.

Gezellig en productief

En dan is het ontiegelijk gezellig, zelfs productief. Benjamin voelt een beetje als een collega en voor hem voel ik misschien als een huiswerkvriend, al zal hij me eerder beschouwen als iemand die thee en koekjes aanvoert. Het enige probleem is dat ‘ie een stuk sneller werkt dan ik. Dus als hij wiskunde en Engels af heeft, moet ik altijd nog verder ploeteren en zie ik hem héél andere dingen doen: TikTokfilmpjes over een wasbeer kijken. Ook dat is uitval. Hij is er in elk geval wel heel stil bij.

Deze column van Aaf verscheen eerder in Margriet 46 – 2021. Dit nummer nabestellen kan via lossebladen.nl.

null Beeld

Over Aaf Brandt Corstius : Aaf is schrijfster, getrouwd met Gijs en moeder van Benjamin en Rifka.

Redactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden