Margriet logo
Tineke Ceelen Beeld eigen beeld
Beeld eigen beeld

PREMIUM

Tineke Ceelen (59): ‘Ieder mens is de moeite waard om gered te worden’

Tineke Ceelen is sinds 2003 directeur van Stichting Vluchteling. Ze trekt onvermoeibaar van brandhaard naar brandhaard om de aandacht te vestigen op meer dan 100 miljoen vluchtelingen in de wereld. In de afgelopen twintig jaar is ze hét gezicht geworden van de mens in nood die hulp verdient. Tineke is genomineerd voor Margriets 60 boven 60. Wat is het beste advies dat ze ooit kreeg en wie/wat inspireert haart?

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

“Niet bij de pakken neerzitten. Op mijn veertigste kreeg ik de diagnose diabetes type 1 en in die periode werd ik ook directeur van Stichting Vluchteling. Na de diagnose stortte mijn wereld eventjes in, want voor mijn gevoel kon ik deze baan nooit combineren met diabetes type 1. Toch sloeg ik om door een gesprek met de internist. Ik deelde mijn gedachten en zij zei: ‘waarom zou je je baan niet meer kunnen uitvoeren?’ Je gaat je leven leiden zoals je van plan was en dan zie je wel waar het fout gaat.’ Dit is mij altijd bijgebleven en doe ik tot op de dag van vandaag nog steeds.”

Wat beschouw je zelf als je grootste prestatie?

“Alle individuele verhalen van succes. Het maakt mij trots om te zien hoeveel vluchtelingen wij al een nieuw leven hebben kunnen geven. Het is niet makkelijk. De situatie van vluchtelingen gaat vaak gepaard met ingewikkelde omstandigheden in chaotische oorlogsgebieden. Het is daar gevaarlijk en moeilijk om toegang te krijgen tot bepaalde mensen, maar toch lukt het ons. Daar doen we het voor. Dat beschouw ik keer op keer als een grote prestatie.”

Wie/wat inspireert jou?

“De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege is een vriend en grote inspiratiebron voor mij. In 2018 heeft hij de Nobelprijs voor de vrede gewonnen. In Congo heeft hij een ziekenhuis geopend waar hij meisjes en vrouwen die regelmatig slachtoffer zijn geworden van verkrachting medisch helpt. Ook reist hij de wereld rond om aandacht te vragen voor de problematiek waar verkrachting als oorlogswapen wordt ingezet. Dit gaat niet zonder gevaar, want hij krijgt regelmatig zware bedreigingen. Toch gaat hij door en dat inspireert mij. Als ik even denk: hoe ga ik dit nog volhouden? Dan hoef ik maar aan hem te denken om te beseffen dat ik niet moet zeuren. Als hij het kan, kan ik het ook.”

Wat wil je nog bereiken?

“Ik zou graag willen dat het bieden van hulp aan kwetsbaren vanzelfsprekend wordt. In de tijd van nu lijkt alles erop gericht dat we de kwetsbare groep zover mogelijk weghouden uit de samenleving. We praten over vluchtelingen alsof ze een bedreiging zijn voor onze samenleving, terwijl zij een groot probleem hebben. Deze mensen hebben bescherming nodig. Iemand die in nood is, steek je de hand toe en die help je.”

Margriets 60 boven 60: stem mee!

Is Tineke Ceelen jouw favoriete vrouw uit de categorie maatschappij? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee!. Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we bekend wie de winnaar per categorie is.

Sanne van de Weteringeigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden