Margriet logo
Petri Hofsté 60 boven 60 Beeld ANP/Margriet
Beeld ANP/Margriet

PREMIUM

Petri Hofsté: ‘Ik kijk nog steeds vol bewondering naar mijn voormalige bazen’

Petri Hofsté (62) is commissaris bij Rabobank, Achmea, Fugro en Pon Holdings, en ze is bestuurder van Stichting Nyenrode en Vereniging Hendrick de Keyser. Ze is genomineerd voor de 60 boven 60 van Margriet. Wat drijft haar en wie inspireert haar?

Wat geef je jongere medewerkers mee?

“’Passie, wijsheid en een dosis geluk’, is mijn motto. Ik krijg van jongeren vaak de vraag hoe ze zichzelf verder kunnen brengen. Dan raken we in gesprek en vertel ik hoe mijn pad is gelopen. Je brengt jezelf verder door heel hard te werken, door een vakvrouw te willen zijn. Maar ook door je passie te ontdekken en dat samen te brengen met datgene waar je goed in bent. Doe wat je leuk vindt, wat je boeit. Grijp de kansen die op je pad komen, of creëer kansen. Er komt ook een dosis geluk bij kijken."

Wat heeft jou een zetje op je carrièrepad gegeven?

“Ik heb het geloof en vertrouwen van veel van mijn bazen gekregen. Als accountant bij KPMG en daarna bij ABN AMRO en DNB. Het heeft ervoor gezorgd dat ik telkens in mijn rol kon groeien.”

Wie of wat inspireert jou?

“Veel mensen in mijn omgeving inspireren mij. Zij helpen mij keuzes te maken: waar wil ik werken, waar wil ik een rol als commissaris hebben. Maar mijn dochter van twintig kan mij ook erg inspireren, door haar perspectief, hoe zij naar de wereld kijkt. Bijvoorbeeld met haar mening over en visie op diversiteit en het belang van een inclusieve samenleving die iedereen als gelijkwaardig behandelt, zonder de onbedoelde vooroordelen die we allemaal hebben.”

Welke vakvrouw van boven de zestig inspireert jou?

“Zoals veel werkende vrouwen van mijn generatie, was Neelie Kroes een echt rolmodel. Maar ook veel dichter bij huis, vrouwen met wie ik samenwerk of heb samengewerkt, zoals Joanne Kellermann. Ik ken haar uit mijn tijd bij de De Nederlandsche Bank. Zij is altijd bezig mensen om haar heen een duwtje in de juiste richting te geven. Maar ook Annet Aris inspireert mij. Zij was een collega bij de Rabobank en heeft altijd een scherpe benadering.

Paulien van der Meer Mohr, voorzitter van de monitoring commissie voor de nieuwste Corporate Governance Code, inspireert mij. Zij heeft heel moedig een aantal thema’s rond duurzaamheid en de rol van bedrijven aan de orde heeft gesteld

Bij Fugro inspireerde Anja Montijn mij, omdat zij heel authentiek de wijze van samenwerking in de board aan de orde stelt en die daarmee helpt verder te brengen. Al deze vrouwen zetten zich in om jongere medewerkers te coachen en goed te worden in hun werk.”

Wil je ooit met pensioen?

“Ik wil me altijd blijven ontwikkelen. Leren hoort bij menszijn, dus ik blijf werken, of het nu betaald of onbetaald is. Ik denk dat die energie omdoor te gaan ook in onze generatie zit, en dat we die energie kunnen doorgeven aan de volgende generatie.”

Welke 60+ vrouw maakt volgens jou het verschil? Stem mee op Margriets 60 boven 60.

Merel SchutANP/Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden