Margriet logo
Naomi Ellemers Beeld Naomi Ellemers
Beeld Naomi Ellemers

PREMIUM

Naomi Ellemers: ‘Ik geef graag aan jong en oud mee hoe belangrijk het is om financieel onafhankelijk te blijven van je partner’

Naomi Ellemers is sociale- en organisatiepsychologe en houdt zich als Universiteitshoogleraar onder andere bezig met achterstelling en uitsluiting. Ook is ze een van de vier hoogleraren achter de actiegroep Athena’s Angels, die zichtbaar maakt waartegen vrouwelijke academici aanlopen. Naomi is genomineerd voor de 60 boven 60-lijst in de categorie Wetenschap.

Wie heeft je het meest geïnspireerd?

“Mijn moeder is van de generatie waarin vrouwen moesten stoppen met werken zodra ze getrouwd waren. Destijds vond ik het heel naar om te zien hoe moeilijk mijn moeder het ermee had dat ze moest stoppen met werk waar ze van hield. Ze werd daardoor ineens ook zo afhankelijk van mijn vader. Doordat ik dat heb zien gebeuren, heb ik van jongs af aan gedacht: dat wil ik anders. Ik geef daarom graag aan anderen hoe belangrijk het is om altijd financieel onafhankelijk te blijven van je partner.”

Wat had je eerder willen weten?

“Ik ben fulltime blijven werken toen we kinderen kregen. In die tijd kreeg ik regelmatig van anderen te horen dat ze dat vreemd vonden, en ik heb zelf ook vaak getwijfeld of het de juiste keuze was. In mijn omgeving kende ik niemand die dat deed. Achteraf denk ik dat ik er goed aan heb gedaan, en nu mijn kinderen ouder zijn krijg ik ook terug te horen dat ze het goed dat ik altijd ben blijven werken.”

Welke belangrijke les heb je jouw kinderen meegegeven?

“Ik heb twee zoons, en ik wilde hun graag meegeven dat ook zij hun eigen boontjes moeten doppen. Niet alleen door financieel onafhankelijk te zijn van een partner, maar ook door bijvoorbeeld te kunnen koken en de was te kunnen doen. Een collega zei een keer: ‘het is heel makkelijk om een meisje feministisch op te voeden, maar veel moeilijker om dat bij een jongen te doen’. Toch heb ik dat wel geprobeerd.”

Wat zou je nog willen bereiken?

“Met een aantal collega’s ben ik een actiegroep begonnen: Athena’s Angels. Met deze groep zetten we ons in voor gelijke kansen voor vrouwen in de wetenschap. Ik zou heel graag willen dat tegen de tijd dat ik met pensioen ga, de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de wetenschap merkbaar is verbeterd. Dat lijkt me heel erg mooi.”

Wat zou je vrouwen boven de 60 aanraden?

“Laat je niet aanpraten dat je zodra je de 60 bent gepasseerd, oud bent. Als je ouder wordt, kun je ook weer andere mensen inspireren en nieuwe inzichten geven. En ook als je met pensioen bent, kun je nog veel bereiken en leren. Ik wil bijvoorbeeld zelf als ik met pensioen ben een roman schrijven over de achtergrond en geschiedenis van de Joodse vrouwen in mijn familie.”

Is Naomi jouw favoriet in de categorie Wetenschap? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Luuke RaaijmakersNaomi Ellemers

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden