Margriet logo
Marian Mudder Beeld Feriet Tunc
Beeld Feriet Tunc

PREMIUM

Marian Mudder: ‘The real deal, zo wil ik ook zijn’

Marian Mudder (65) werd bekend door haar rollen in televisieseries als Medisch Centrum West, Vrouwenvleugel en Baantjer. Na haar televisiecarrière maakte ze haar auteursdebuut. Ze schreef o.a. de bestseller Wat ik eerder had willen weten en Sofasessies, over haar angststoornis en therapie-ervaring. Zelf werkt ze ook als therapeute, gespecialiseerd in angstproblematiek. Marian is genomineerd voor de 60 boven 60-lijst.

Wat weet je nu als zestiger dat je tien jaar geleden niet wist?

“Dat ik mijn eigen zelfhulpboek zou schrijven. Ongeveer vijftien jaar geleden ben ik begonnen als auteur. Ik was op dat moment ook al werkzaam als therapeute en hoorde vaak dat mensen worstelden met van zichzelf te houden. Een mooi onderwerp voor een boek, wist ik toen al. Toch heeft het nog even op zich moeten laten wachten. Ik wilde eerst van alles leren en voldoende kennis krijgen, zodat anderen er écht iets aan zouden hebben. Dat is gelukt.”

Welke vakvrouw boven de zestig inspireert jou?

“Martha Beck, een Amerikaanse auteur en lifecoach. Ik volg haar op Instagram. Je hebt op sociale media tegenwoordig ontelbaar veel lifecoaches, maar een groot deel verkoopt gebakken lucht. Martha is ‘the real deal’. Zo wil ik ook zijn.”

Wat beschouw je zelf als je grootste prestatie?

“Alles wat ik heb overwonnen. Als twintiger kreeg ik last van een angststoornis en depressie. Toen ik destijds naar mijn allereerste therapeut ging, zei hij: ‘Je moet jezelf maar als invalide beschouwen’. Dat kwam als een klap in mijn gezicht. Ik ben daar zo boos om geworden. Vanaf dat moment startte ik mijn eigen zoektocht. Ik vind het een prestatie dat ik altijd ben blijven geloven in een oplossing voor die mentale problemen. Hoe ik mijn verhaal nu aan anderen kan doorgeven, is een net zo grote prestatie.”

Ben je daar waar je ooit van droomde?

“In emotioneel opzicht zeker. Ik wilde onbevreesd zijn, van het leven genieten zonder bang te hoeven zijn. Natuurlijk kon ik vroeger ook wel van dingen genieten, maar dat ging gepaard met veel paniek en gedoe. Dat is nu weg. Ik ervaar een grote innerlijke rust en liefde voor het leven.”

Waarvoor kom je ’s ochtends je bed uit?

“Voor mijn kat. ’s Avonds gaat hij altijd naar buiten. Als ik ’s morgens de deur opendoe en fluit komt hij luid schreeuwend aanrennen, dan word ik geknuffeld en krijgt hij eten. Elke ochtend is het weer een klein feestje om hem te zien.”

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

“Een bevriende coach gaf mij ooit het advies: ‘Laat je zinken naar de bodem, want daar vind je een parel’. Daarmee bedoelde hij dat ik me moest overgeven aan de pijn die ik voelde om er vervolgens weer sterker uit te komen. De depressie waarin ik belandde ging over grote verlatingsangst. Ik moest mijn verlatingsangst in de ogen kijken en er niet langer van weglopen. Ons systeem is van nature juist pijn vermijdend, maar je moet er doorheen om het kwijt te raken.”

Stem mee

Is Marian jouw favoriet in de categorie Kunst en Cultuur? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Tara BeckFeriet Tunc

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden