Margriet logo
Jetty Mathurin Beeld Margriet
Beeld Margriet

PREMIUM

Jetty Mathurin: ‘Beleef elk obstakel als een paard, en spring eroverheen’

Jetty Mathurin (71) is cabaretière, presentatrice en actrice. Ze is een creatieve duizendpoot en werd bekend als Smorrie in de tv-serie Vrouwenvleugel. Jetty is genomineerd voor Margriets 60 boven 60 in de categorie Media. Wat wil ze aan andere meegeven?

Waar kom je ’s ochtends je bed voor uit?

“Het klinkt misschien cliché, maar om te leven. Ik kom mijn bed uit en voel dankbaarheid dat ik op mag staan, dat ik op mijn benen mag staan. En dat ik van mijn kleinkinderen mag genieten. Natuurlijk is het niet altijd positief, ik heb ook mijn pijntjes en kwaaltjes, ik ben tenslotte bijna 72, maar dankbaarheid is mijn instelling. Als ik eenmaal heb gedoucht, ben ik helemaal wakker en klaar voor het leven. Mijn kleinkinderen maken me blij, want zij zijn ook blij om mij te zien. Ze zijn heerlijke wijsneuzen met een grote mond, die mij vragen stellen en dingen willen.”

Wat wil je aan anderen meegeven?

“Ik heb net een tour gedaan met The Story of Travis, waar ik met veel jonge mensen werkte. Ik merk als oudste van de groep, dat zij zo respectvol zijn en rekening met me houden, zonder mij te betuttelen. We spraken veel met elkaar en zij luisterden met oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar mij. Wat ik ze meegaf is dit: als je obstakels in je leven tegenkomt, neem deze hindernissen als een paard. Ik heb obstakels gehad aan het begin van mijn carrière die me hadden kunnen stoppen . Ik ben een zwarte vrouw en ik ben al genoeg institutioneel racisme tegengekomen. Aan het begin van mijn carrière en studie, wilden anderen me tegenhouden. Maar onthoud dat niemand je kan tegenhouden, jij hebt de verantwoordelijkheid over je eigen leven. Dus nogmaals: beleef elk obstakel als een paard, en spring eroverheen.”

Waarvoor ben je dankbaar?

“Deze leeftijd heeft me gebracht dat ik dankbaar ben. Juist als je ouder wordt, wanneer er gebreken komen en je lichaam je laat weten: ik ben er en ik ben belangrijk. Ik heb het bijvoorbeeld met mijn voeten, letterlijk! Een paar jaar geleden, toen ik aan een theatershow begon, kreeg ik last van mijn teen. Een teen die zó verschrikkelijk pijn deed, dat ik met twee stokken moest lopen. Dat was voor mij het moment om dankbaar te zijn voor die voeten die mij dragen. Dus onderhoud je voeten, geef ze aandacht, smeer ze in en ga naar de pedicure. Als je iets aan je lijf hebt, dan wil het iets tegen je zeggen.”

Had je iets over willen doen, anders willen doen?

“Ik zou niets over willen doen en heb goede keuzes gemaakt. Mijn moeder heeft haar zeven dochters en zoons altijd voorgehouden dat ze een baan had kunnen hebben bij een grote multinational uit Suriname, maar deze niet heeft aangenomen, omdat haar oom gevraagd had om voor haar moeder te blijven zorgen. Zo ging dat in die tijd. Degene die de baan wel heeft gekregen, kreeg een hoge positie in het bedrijf en heeft zichzelf de hoogte in gewerkt. Ik heb mijn leven lang van haar gehoord dat zij dat had moeten zijn, dat was haar positie en werk. Dat leerde ons dat je spijt kunt hebben van dingen die je hebt gedaan, maar zorg ervoor dat je geen spijt krijgt van wat je níét hebt gedaan. Dus doe en maak die keuzes. Dat zit zó in me, dat ik nu kan zeggen: nee, er is niets dat ik anders zou hebben gedaan.”

Stem mee

Is Jetty jouw favoriet in de categorie Media? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Julie Van der EerdenMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden