Margriet logo
60 boven 60 hedy d'Ancona Beeld ANP
Beeld ANP

PREMIUM

Hedy d’Ancona: ‘Ik kreeg ongevraagde adviezen, maar daar heb ik me nooit door laten sturen’

Hedy d’Ancona is schrijfster en activiste, oud-PvdA-bewindsvrouw, oud-Europarlementariër, oprichtster van het maandblad Opzij en oprichtster van de feministische actiegroep Man Vrouw Maatschappij. Als tachtiger is ze nog altijd strijdbaar: ze zet zich in voor de emancipatie van ouderen. Hedy is genomineerd voor de 60 boven 60-lijst. Wat raadt ze vrouwen boven de zestig aan? “Oudere vrouwen moeten trots zijn op hun leeftijd en genieten.”

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Ik kreeg vaak ongevraagde adviezen. Denk bijvoorbeeld aan: ‘dit kun je beter niet doen’ of: ‘kijk daarvoor uit’, maar daar heb ik me nooit door laten sturen. Ik heb altijd mijn eigen weg gevolgd. Ik heb liever spijt van de dingen die ik wel heb gedaan, dan van de dingen die ik niet heb gedaan. Natuurlijk heb ik weleens op dingen ja gezegd terwijl ik dat achteraf beter niet had kunnen doen, maar ik zie dat niet als iets negatiefs. Ik ben door die keuze een ervaring rijker.”

Wat beschouw je als je grootste prestatie?

“Ik moet zeggen dat de grootste prestaties in mijn leven altijd in samenwerking met anderen zijn geweest. Ik heb de Man Vrouw Maatschappij opgericht samen met Joke-Kool Smit. Ik ben het blad Opzij gestart in 1972 samen met Wim Hora Adema. Verder was ik staatssecretaris van Emancipatie en minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC). In mijn tijd als minister heb ik ook belangrijke dingen kunnen betekenen voor vrouwen. Zo heb ik in 1992 samen met de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken de Wet gelijke behandeling erdoor gekregen. Al deze dingen zijn grote prestaties waar ik trots op ben, maar ik zal nooit zeggen dat ik het alleen heb gedaan, want het is altijd in samenwerking met anderen geweest.”

Wat zou je vrouwen boven de zestig aanraden?

“‘Het zal mijn tijd wel duren’ is een motto dat ik verafschuw. Het is niet afgelopen na je zestigste. Maak positief gebruik van je leeftijd. Oudere vrouwen moeten trots zijn op hun leeftijd en genieten. Als je het voorrecht hebt om ouder te worden, dan heb je ook het voorrecht om onafhankelijker te worden. Je hoeft niet te leunen op anderen, laat staan afhankelijk zijn van een ander.”

Ben je daar waar je ooit van droomde?

Ik droomde nooit van de mogelijkheid om zo oud te worden en daardoor had ik al helemaal niet durven dromen dat ik nog zo veel energie heb om me bezig te houden met het feminisme en de emancipatie van ouderen. Zo geef ik nog lezingen en schrijf ik boeken. Verder presenteer ik ook nog weleens de boeken van anderen. Ik ben dankbaar voor alles wat ik nog kan doen en ik krijg er nog steeds veel energie van.”

Is Hedy jouw favoriet in de categorie Maatschappij? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Sanne van de WeteringANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden