Margriet logo
Francine Houben: ‘Ik zet mijn skills in voor de maatschappij’ Beeld ANP
Beeld ANP

PREMIUM

Francine Houben: ‘Ik zet mijn skills in voor de maatschappij’

Francine Houben (67) is architect-directeur en een van de oprichters van Mecanoo architecten in Delft. Francine is genomineerd voor de 60 boven 60 lijst in de categorie Mode & Lifestyle. “De gebouwen die ik ontwerp zie ik als cadeau voor de gebruiker.”

Wat is het belangrijkst in jouw ontwerpen?

“Het allerbelangrijkst vind ik dat de mensen die een door mij ontworpen gebouw binnen lopen, voelen dat het voor hen is ontworpen. Het is niet het ego Francine Houben dat je terugziet, het is van bijzondere waarde voor de gebruiker. Verder vind ik de complete ervaring van een gebouw belangrijk, het zintuiglijke. Dus niet alleen het visuele aspect, maar ook het licht in de verschillende seizoenen, de akoestiek. Het is bijna iets filmisch.”

Wat geef je jongere medewerkers mee?

“Gebruik al je zintuigen. Zit niet steeds achter de computer, maar kijk om je heen, observeer het licht en het geluid. En, probeer te snappen wat het culturele klimaat is op de plek waar je bent. Denk na over hoe je op een duurzame manier met de planeet kunt omgaan. Ik probeer ze de houding mee te geven die ik zelf ook hanteer. Ik werk intuïtief, maar combineer dat met analyse. Het rationele en emotionele met elkaar verbinden, dat geef ik graag door aan jongere mensen.”

Wat beschouw je zelf als je grootste prestatie?

“Dat ik dingen in verandering kan brengen. Zoals bijvoorbeeld in Rotterdam-Zuid. Daar wonen 200.000 mensen, en er heerst veel armoede. Samen met verschillende onderwijs- en maatschappelijke instellingen proberen we de mensen in Rotterdam-Zuid perspectief te bieden. Ik denk graag mee over wat wij als Mecanoo daarin kunnen betekenen. Ik ontwerp gebouwen, maar ik zet mijn skills in voor de maatschappij. Vanuit huis uit heb ik meegekregen dat je je hoort in te zetten voor de samenleving.”

Van wie heb je het meest geleerd?

“Dat is mijn moeder, Mieke Cappetti. Ik vind dat veel van onze moeders te weinig erkenning hebben gekregen. Mijn moeder was de dochter van de dorpsarts en heeft geleerd te helpen waar ze kon. Met Kerstmis stonden wij bij het Leger des Heils te helpen met koken en eten uit te delen. Door haar kwam ik in contact met alle lagen van de bevolking, van de zwerver op straat tot de burgemeester. Het heeft me geleerd met iedereen te praten en naar iedereen te luisteren.”

Wat had je eerder willen weten?

“Ik ben nu bezig met Kamp Westerbork, we denken na over hoe we het verhaal van het kamp nog beter kunnen vertellen. Dat heeft me ook doen nadenken over het verhaal van de familie van mijn moeder, ze komt uit een verzetsfamilie en er zijn familieleden omgekomen bij de politionele acties in Indonesië. Ook in onze familie zitten oorlogstrauma’s, maar eigenlijk heb ik er nooit veel aandacht aan besteed. Nu ik in mijn familiegeschiedenis duik, zou ik willen dat ik dit allemaal eerder had geweten. Dan had ik het verhaal van mijn familie, maar ook de trauma’s die oorlogen vroeger en nu veroorzaken, eerder begrepen.”

Stem mee

Is Francine Houben jouw favoriet in de categorie Mode & Lifestyle? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Lieneke van der FluitANP

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden