Margriet logo
Etchica Voorn: ‘Ik sta sterker als nooit tevoren’ Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Etchica Voorn: ‘Ik sta sterker dan ooit’

Etchica (60) is schrijfster, columniste en docent. In 2018 won ze de Opzij Literatuurprijs voor haar autobiografische debuut Dubbelbloed. Etchica is genomineerd voor de 60 boven 60 lijst in de categorie Kunst en Cultuur.

Wat beschouw je als je grootste prestatie?

“Mijn allergrootste wapenfeit is het publiceren van de autobiografie Dubbelbloed, over mijn dubbele komaf. Het schrijven hiervan heeft voor mij veel teweeggebracht. Ik kwam als het ware uit de kast met mijn identiteit. De Surinaamse cultuur, die ik altijd op de achtergrond liet, kwam nu ineens meer op de voorgrond te staan. Een kant van mezelf die ik lang niet de aandacht had gegeven die het verdiende. Het boek is een erkenning voor mezelf en mijn familie.”

Ben je daar waar je ooit van droomde?

“Daar ben ik eigenlijk nooit, want ik blijf dromen. Ik wil nog een tweede boek schrijven, me verder ontwikkelen als schrijfster en docent, misschien ooit een eigen talkshow presteren én het lijkt mij geweldig om een kleinkind te krijgen.”

Waarvoor kom je ’s ochtends je bed uit?

“Voor het leven zelf. Ik ben een optimistisch, enthousiast en levenslustig mens. Ondanks de vervelende dingen die ik meemaakte en de pijn die ik heb ervaren, stond ik altijd gewoon weer op. Ook voor mijn studenten kom ik graag mijn bed uit. Een aantal jaar geleden maakte ik een carrièreswitch, ik liet me omscholen tot docent. Het is zwaar, maar ik krijg er heel veel energie voor terug.”

Van wie heb je het meeste geleerd?

“Mijn moeder. Ze is zo positief ingesteld en kan genieten van het allerkleinste. Daarin is ze een groot voorbeeld voor mij. Daarnaast heeft ze een enorm doorzettingsvermogen. Toen ik tijdens mijn opleiding tot docent tegen haar zei: ‘Ik gooi het bijltje erbij neer, het is veel te zwaar zo’n nieuw vakgebied,’ antwoordde ze: ‘Dat is geen optie hè.’ Zo is mijn moeder en dat heeft ze mij in de opvoeding meegegeven. We gaan bergje op en bergje af, maar opgeven doen we niet.”

Wat had je eerder willen weten?

“Dat ik mijn grootste angsten te boven kom. Ik was altijd bang om verlaten te worden, zo’n drie jaar geleden gebeurde dat. In drie maanden tijd verloor ik twee dierbaren en verliet mijn partner me na 22 jaar. Toch sta ik nog, en sterker dan ooit.”

Stem mee

Is Etchica jouw favoriet in de categorie Kunst en Cultuur? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Tara BeckEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden