Margriet logo
Dieuwertje Blok 60 boven 60 Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Dieuwertje Blok (65): ‘Ik word elke dag wakker met een soort optimisme en een gigantische honger naar het leven’

Dieuwertje Blok is radio- en tv-presentatrice van onder andere Het Sinterklaasjournaal, Podium TV en Podium Klassiek. Waarin ze vooral uitblinkt: de elegante manier waarop ze luisterboeken inspreekt. Dieuwertje is genomineerd voor Margriets 60 boven 60. Wat is het beste advies dat ze ooit kreeg en wat beschouwt ze als haar grootste prestatie?

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Neem serieus wat je doet, maar neem vooral jezelf niet te serieus. Dat heb ik van mijn vader meegekregen en zo stond hij ook in het leven. Zelfspot is zo ontzettend belangrijk. Je moet niet te extreem worden met relativeren, maar het leven en vooral jezelf enigszins relativeren, dat vind ik echt heel erg belangrijk. Met mensen die zichzelf bloedserieus nemen, kan ik echt niet goed door één deur. Deze mensen zijn er genoeg, kijk maar om je heen, die kunnen niet meer lachen om zichzelf.”

Wat geef je nu mee aan anderen?

“Aan mijn kinderen heb ik geprobeerd mee te geven dat er meer dan één waarheid is. En dat je die zelf moet ontdekken. Ik heb een soort allergie voor instituten die beweren te weten hoe alles in elkaar zit. Ik sta voor een gezonde dosis wantrouwen, nieuwsgierig blijven en eigenwijs durven zijn. Want als de hele groep iets roept, hoeft het nog niet juist te zijn. Kies je eigen pad.”

Wat beschouw je zelf als je grootste prestatie?

“De geboorte van mijn twee kinderen. Ik vind trots een verschrikkelijk woord, daar heb ik eigenlijk helemaal niets mee. Ik vind het zelfs een lui woord, het heeft te maken met een zelfvoldaanheid en een soort niets meer hoeven doen, denk ik. Ik heb het woord trots niet vaak gebruikt, want ik vind het een rotwoord, maar ik heb me nog nooit zo sterk gevoeld, als een leeuwin, bij het leven geven aan mijn kinderen. En bovendien vind ik hen de mooiste productie waar ik ook aan heb meegewerkt.”

Waarvoor kom je ’s ochtends je bed uit?

“Voor het leven. Ik heb altijd weer zin. Ik heb altijd een ontzettende levenslust en honger. Ik kan elke dag weer met plezier aan het leven beginnen. Ik zie het als een geluk, geen verdienste, dat ik ben geboren met een gevoel voor een halfvol in plaats van een halfleeg glas. Ik word elke dag wakker met een soort optimisme en een gigantische honger naar het leven en hier kom ik ‘s ochtends graag mijn bed voor uit.”

Margriets 60 boven 60: stem mee!

Wil je op Dieuwertje Blok stemmen in Margriets 60 boven 60, of is een andere vakvrouw je favoriet? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we de zes winnaars bekend.

Julie Van der EerdenEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden