PREMIUM
Catherine Keyl: ‘Ik geloof niet dat iets zomaar gebeurt, je moet bijna bij alles zelf initiatief nemen’
Catherine Keyl is presentatrice, journaliste en columnist. Catherine heeft een lange tv-carrière achter de rug. Ze begon bij Hier en nu en maakte daarna onder meer De 5 uur show, Catherine en Max & Catherine. Ze is genomineerd voor Margriets 60 boven 60. Wie inspireert haar en wat geeft haar energie?
Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?
“Toen ik heel erg in de problemen zat, rond mijn veertigste en mijn scheiding, gaf iemand mij dit advies: ‘Probeer je eens voor te stellen hoe je hier op terugkijkt als je tachtig bent’. Dat heb ik gedaan. Het creëert de noodzakelijke afstand om jezelf even opzij te zetten en naar je eigen geschiedenis te kijken. Grappig. Het advies hielp me ook in mijn carrière om de betrekkelijkheid van een probleem te bekijken. Morgen is er weer een dag, dat maakt alles heel erg relatief.”
Wat beschouw je zelf als je grootste prestatie?
“Dat ik vijf jaar lang Catherine heb gepresenteerd en elke dag een miljoen kijkers had. Dat heeft nooit meer iemand gedaan na mij. Mensen kijken nu ook veel minder televisie en er is inmiddels zo veel concurrentie.”
Waarvoor kom je ’s ochtends je bed uit?
“Het is misschien heel truttig, maar ik vind het ongelofelijk lekker om wakker te worden met NPO Radio 1. Om al het nieuws te horen en te weten: ik ben weer bij. Daarna neem ik alle kranten door en kan mijn dag beginnen. Als ik bijvoorbeeld lees over een verschrikkelijke ramp, denk ik: ‘Nou, dat is mij nog niet overkomen, ik heb mazzel.”
Hoe vond je het om zestig te worden?
“Dat was wel even een dingetje. Maar ik had meer moeite om dertig te worden. Toen dacht ik: nu ben ik echt oud. Dus toen ik zestig werd, was ik aan dat gevoel al gewend.”
Wat weet je nu als zestiger wat je tien jaar geleden nog niet wist?
“Dat niks vanzelf gaat. Veel mensen denken: ‘Dat overkomt me weleens’ of ‘Dit gaat weleens gebeuren’. Maar je moet bijna bij alles zelf initiatief nemen. Ik geloof niet dat iets zomaar gebeurt. Ik heb een boek geschreven, Oorlogsvader, en toen werd ik bij alle talkshows weer gevraagd.”
Hoe het is om bij talkshows als HLF8, Humberto en Op1 aan de andere kant van de tafel te zitten?
“Ik vind het makkelijker als ik de leiding heb. Zoals met het HLF8-interview met Johnny de Mol (over de misstanden achter de schermen bij The Voice of Holland en de rol van vader John de Mol en tante Linda de Mol). Ik vond het te gek dat ik daarvoor genomineerd werd voor de Sonja Barend Award. Ik heb 80.000 interviews gedaan en nu deed ik één keer dit, en werd ik genomineerd. Niet normaal!”
Wat wil je nog bereiken?
“Rust in mijn lijf. Dat ik niet alsmaar dingen moet doen, maar eens rustig kan zitten en een boek lezen of series bingen. Als ik dat doe, heb ik er altijd een schuldgevoel bij, dat ik niks nuttigs doe. Dat moet eens over zijn.”
Welke vakvrouw boven de zestig inspireert jou?
“Barbara Walters, zij is net in december 2022 overleden. Ze werkte als journalist bij het Amerikaanse ABC. Ik vond het bijzonder dat ik bij haar talkshow ben geweest. Na afloop kreeg ik bij thuiskomst een handgeschreven kaartje van haar als bedankje: ‘Geweldig dat je mijn gast was’. Dat vond ik zo indrukwekkend. Zij had dezelfde achtergrond als ik: van journalist richting het amusement, en later terug naar de serieuze journalistiek. En de manier waarop ze interviewde vond ik heel prettig.”
Ben je daar waar je ooit van droomde?
“Ja. Als kind van vijf zat ik bij mijn moeder achterop de fiets en kreeg ik ineens een beeld van mezelf waarbij ik in een kring van mensen stond en het gesprek leidde. Dat heb ik gedaan!”
Welke vakvrouw inspireert jou? Stem op Margriets 60 boven 60.