Margriet logo
Annemarie van Gaal Beeld Eigen beeld
Beeld Eigen beeld

PREMIUM

Annemarie van Gaal (60): ‘Ik wil nooit met pensioen’

Annemarie van Gaal is ondernemer, financieel expert en budgetcoach. In het tv-programma Een dubbeltje op z’n kant hielp ze mensen met een grote schuldenlast er financieel weer bovenop te komen. Advies over geldzaken geeft ze ook in haar boek Succes, waarin ze aanmoedigt eigen initiatieven te ontplooien. Annemarie is genomineerd voor Margriets 60 boven 60. Wat is het beste advies dat ze ooit kreeg en wat beschouwt ze als haar grootste prestatie?

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

“Wankele blijheid is uitputtender dan vaststaand leed. Naar dit advies heb ik altijd geleefd en daarmee bedoel ik: altijd zo snel mogelijk weten waar je aan toe bent, want je hebt er niets aan om in onzekerheid te zitten - dat kost alleen maar energie. Als bijvoorbeeld het gerucht gaat dat het bedrijf waar je werkt gaat verhuizen naar de andere kant van het land, dan kun je daar wekenlang wakker van liggen en allerelei scenario's door je hoofd laten gaan. Maar je kunt ook naar je werkgever stappen en vragen wat er is beslist. Pas als je weet wat je lot is, kun je erop anticiperen of andere scenario’s voor de toekomst maken. Soms kun je niet anders en moet je geduld hebben, omdat de beslissing simpelweg nog niet genomen is en jij moet afwachten.”

Wat beschouw je als je grootste prestatie?

“De lancering van het tijdschrift Cosmopolitan in Rusland in 1994. Ik had mijn bedrijf Independent Media in Rusland een paar jaar daarvoor opgericht en voelde dat het het perfecte moment was om Cosmopolitan te lanceren voor Russische vrouwen. Ik heb gevochten - ‘werken’ dekt de lading niet - om de licentie daarvoor te bemachtigen bij de Amerikaanse uitgever Hearst. En passant heb ik ook een fantastische vriendschap met Cosmopolitan-oprichtster Helen Gurley Brown ontwikkeld. Helaas leeft ze inmiddels niet meer. Ik was zo gelukkig op de dag dat ik de eerste editie van de Russische Cosmopolitan in mijn handen hield.”

Wil je ooit met pensioen?

“Nee, nooit! Ik geniet van elke dag en ik hoop dat ik nog heel lang kan blijven doen wat ik doe, zoals ondernemen, boeken en columns schrijven, dagvoorzitter zijn bij congressen, adviezen en presentaties geven en commissariaten vervullen.”

Wat wil je nog bereiken?

“Een heel mooi leven hebben, naar het beeld dat ik daar in mijn hart van heb. Mooie momenten beleven met mijn man, onze kinderen en aanhang en hopelijk ooit ook kleinkinderen. En ik zou nog wel een goed managementboek willen schrijven, een kinderboek of een roman. Of alle drie!”

Margriets 60 boven 60: stem mee!

Is Annemarie van Gaal jouw favoriete vrouw uit de categorie maatschappij? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee!. Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we bekend wie de winnaar per categorie is.

Sanne van de WeteringEigen beeld

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden