Margriet logo
Agnes Jongerius Beeld Margriet
Beeld Margriet

PREMIUM

Agnes Jongerius: ‘Hoe ouder ik word, hoe meer haast ik krijg om iets te doen tegen al het onrecht in de wereld’

Agnes Jongerius (62) is bestuurster en politica namens de PvdA. Van 2005 tot 2012 was Agnes voorzitter van FNV, en sinds 2014 is ze lid van het Europees Parlement. Agnes is genomineerd voor de 60 boven 60 lijst in de categorie Bedrijfsleven en Politiek. Waar haalt ze inspiratie vandaan en wat beschouwt ze als haar grootste prestatie?

Wat inspireert je tijdens jouw werk?

“Ik haal vooral inspiratie uit de persoonlijke verhalen van individuele mensen. Binnen het Europese Parlement hebben we in het kader van een nieuwe wetgeving van het minimumloon in Europa een aantal portretten gemaakt. Die persoonlijke verhalen maken dat ik voor iemand wil vechten. Ze zeggen vaak ‘hoe ouder, hoe milder’, maar ik krijg juist steeds meer haast om iets te gaan doen tegen al het onrecht in de wereld.”

Welke onverwachte les leerde je door de jaren heen?

“Dat het leven niet alleen uit kritiek bestaat. Mensen die werken in de politiek strijden vaak voor een mooi doel, maar zijn daardoor ook erg hard tegen elkaar. Natuurlijk krijg je ook veel waardering voor je werk, maar elke kritische stem komt bij mij vaak nog steeds dubbel zo hard binnen als een compliment. Daarom is het voor mij belangrijker geworden om te zeggen ‘wat zijn we goed bezig met elkaar’ en probeer ik ook wat aardiger te zijn voor mezelf.”

Wat beschouw je zelf als je grootste prestatie?

“Waar ik op dit moment het trotst op ben, is het feit dat we een wetgeving hebben gemaakt voor 25 miljoen burgers in Europa om een verhoging van het minimumloon voor elkaar te krijgen. Ik moet daarbij denken aan een tekst uit het lied De steen van Bram Vermeulen: ‘Ik heb een steen verlegd in de rivier’. Soms lijken dingen een kleine gebeurtenis te zijn, maar één verandering kan de loop van de rivier voor altijd veranderen.”

Van wie kreeg je het beste advies?

“Een advies dat mij altijd is bijgebleven is dat van Karin Adelmund. Toen ik begon bij de FNV in 1978, was zij daar de vicevoorzitter. Karin heeft toen gezien dat er veel jonge vrouwen bij het bedrijf kwamen werken, en wilde graag dat de vrouwen net zulke goede kansen zouden krijgen als de mannen. Daarom zei ze regelmatig tegen ons: ‘Als je een ambitie hebt, dan moet je die uitspreken en ervoor gaan, zonder af te wachten’. Dat advies heeft mij erg geholpen.”

Wat geef je de jongere medewerkers mee?

“Ik vind het goed om jongere medewerkers mee te geven dat ze moeten blijven nadenken over waar ze over vijf jaar willen zijn, en wie ze om hulp kunnen vragen om daar te komen. Negen van de tien mensen vinden het ook leuk om iemand anders een eindje op weg te helpen, en het helpt jou zelf natuurlijk ook enorm. Ik denk dat het voor jongeren heel belangrijk is om te weten dat je er niet alleen voor staat.”

Stem mee

Is Agnes jouw favoriet in de categorie Kunst en Cultuur? Breng dan hier je stem uit: Margriets 60 boven 60: stem mee! Je kunt per categorie één stem uitbrengen. In Margriet 41 maken we per categorie de winnaar bekend.

Luuke RaaijmakersMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden