Beautykwaal: wat zijn gerstekorreltjes?

vrouw-ademhalen

Deel dit artikel:

Gerstekorrel. Een leuke naam voor een onaangenaam bultje op je gezicht dat, als het zich eenmaal manifesteert, blijft zitten waar het zit. Wat is een gerstekorrel en hoe kom je ervan af?

Propje

Een gerstekorrel is eigenlijk een verstopte porie waarin voornamelijk talg en huidschilfertjes een propje en een bultje vormen dat niet weg kan. Het propje zit vaak wat dieper in de huid en duwen of knijpen heeft geen zin.

Waar en waarom?

Gerstekorrels zitten meestal op de wangen, of bij de ogen. Een donkere huid, die vaak wat dikker is, kan er meer last van deze blijvende bultjes hebben. Gebruik van vette crème en cosmetica kan een propje triggeren. Ook de zon en zonnebank zijn boosdoeners.

Aanpakken

Exfolieren, het weghalen van dode huidcellen, is de truc om de weg vrij te maken voor het propje, bijvoorbeeld met glycolzuur of salicylzuur. Ook smeren met vitaminezuur werkt goed (via de dermatoloog). Een verse gerstekorrel is gemakkelijk aan te pakken dan eentje die er al langer zit.  ‘Oude’ korrels kunnen hard en hardnekkig worden. Als je er regelmatig last van hebt kun je naar de schoonheidsspecialiste, die ze met een schoon naaldje vakkundig weghaalt. Een professionele peeling met glycolzuur kan ook helpen.

 

 Meer weten?

Dit en meer lees je in het boek SKIN. Een fijn naslagwerk vol weetjes en tips over je huid, geschreven door Beauty-director Karen van Ede.
€ 16,99 Kosmos Uitgevers, o.a. verkrijgbaar bij Bol.com