’Heerlijke hachee met het warme aroma van speculaaskruiden, onder een dikke deken aardappelpuree!’

Hoofdgerecht voor 8 personen

1,5 kg sukadelappen, in blokjes
100 g roomboter + extra
2 uien, in halve ringen
3 volle el bloem
ca. 750 ml vleesbouillon
3 el azijn
3 blaadjes laurier
3 volle el donkere basterdsuiker
2 tl speculaaskruiden (zie tip)
2 kg kruimige aardappelen, geschild
250 ml volle melk
ovenschaal (inhoud 2 liter), ingevet


Voorbereiden

1 Bestrooi het vlees met zout en peper. Smelt in een braadpan 50 g boter en bak het vlees in twee porties bruin aan. Schep het vlees uit de pan en fruit de uienringen in het bakvet.

2 Doe het vlees terug in de pan. Schep de bloem erdoor en bak één minuut. Schenk zo veel bouillon langs de rand in de pan tot het vlees bedekt is. Voeg de azijn, de laurier, de basterdsuiker en de speculaaskruiden toe en breng aan de kook.

3 Draai het vuur laag en stoof de hachee in ca. 1,5 uur zachtjes gaar.

4 Kook de aardappelen in een bodem water met zout in ca. 20 minuten gaar. Verwarm de melk in een steelpan of de magnetron. Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de resterende 50 g boter tot een grove puree.

5 Schep de hachee in de ovenschaal en dek af met de aardappelpuree. Bewaar de hacheeschotel afgedekt op een koele plek.

Bereiden (oven)

6 Verwarm de oven voor tot 200 ºC. Verdeel extra kleine vlokjes boter over de puree en bak de hacheeschotel in de oven in 30-35 minuten warm en goudbruin. Zet de hacheeschotel met een pot mosterd, grote schaal gemengde groene salade en stapel borden met bestek en servetten op tafel.

Tip

Speculaaskruiden zijn een mengsel van onder andere gemalen kaneel, kruidnagel, kardemom, gemberwortel, nootmuskaat en witte peper. Je vindt de geurige kruiden in het specerijenschap onder de naam koek- en speculaaskruiden. Geen speculaaskruiden? Je kunt de ze ook vervangen door gemalen kaneel.

voorbereiden: 30 minuten, plus ca. 1,5 uur stoven
bereiden (oven): 30-35 minuten