Hoera, het is weer tijd voor aardbeien: zoet, sappig én supergezond!

Deel dit artikel:

Yes! Het aardbeienseizoen is officieel van start gegaan en die heerlijke Hollandse zomerkoninkjes liggen weer volop in de schappen. Hmm, wat worden we daar toch blij van. Helemaal omdat ze, naast lekker, zo ontzettend gezond zijn.

Zo gezond zijn aardbeien

Grote kans dat we je niet hoeven te vertellen waarom een schaaltje aardbeien zo’n fijn tussendoortje is. Want: wie houdt er nou niet van aardbeien? Voor iedereen die niet overstag gaat alleen vanwege de zomerse smaak, hebben we vijf goede redenen om vaker zo’n zoet zomerkoninkje in je mond te stoppen. Plus een paar lekkere recepten om ze in te verwerken.

Vol vitamine C

Een aardbei bevat veel vitamine C. Ter vergelijking: kiwi is de enige vrucht die nóg hoger scoort. Dat is niet alleen goed voor je weerstand, gezond haar en een mooie huid. Vitamine C is ook een antioxidant en zorgt ervoor dat sommige schadelijke stoffen die cellen in je lichaam kunnen beschadigen, worden geneutraliseerd.

Met foliumzuur

Aardbeien dragen daarnaast bij aan onze inname van foliumzuur (vitamine B11). Deze vitamine is met name belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat de stof bijdraagt aan een gezonde groei van ongeboren kinderen.

Kalium

Het fruit is ook een bron van kalium. Kalium is bijvoorbeeld belangrijk voor een goede bloeddruk en regelt de vochtbalans in ons lichaam, zoals te lezen is op GezondheidsNet.

Vol vezels

Aardbeien zijn licht verteerbaar maar zitten vol vezels, waardoor je wel een vol gevoel hebt nadat je ervan hebt gegeten. Die vezels dragen trouwens ook bij aan een gezonde spijsvertering en zorgen dat voedingsstoffen goed worden opgenomen.

Slank tussendoortje

En de laatste, maar zeker niet de minste reden om je te goed te doen aan dit heerlijke zomerfruit: in aardbeien zitten weinig calorieën. Maar 29 calorieën per honderd gram, om precies te zijn. Dat maakt ze een van de slankste fruitsoorten. Om ze maar weer even te vergelijken met die eerdergenoemde kiwi: elke kiwi van ongeveer 75 gram bevat zo’n 50 calorieën. Grappig, want aardbeien smaken veel zoeter. Het rode fruit dankt die smaak aan zetmeel. Zon zet zetmeel om in suiker. En dat geeft de vrucht zijn zoete smaak en zomerse aroma.

Bron: Voedingscentrum
Beeld: iStock’

Ook zin gekregen in aardbeien?

Handig: hoe een föhn je aardbeien fris en vers houdt

Filmpje | Aardbeien schoonmaken? Pak een rietje!

Zomerse snack: gevulde aardbeien

Bakken? Maak een aardbeienvlaai!

Hazelnootmeringue met aardbeienroom

Bekijk ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief