Oliebollen over? Maak er een cake van!

Deel dit artikel:

Heb je oliebollen over van oudejaarsavond? Je kunt ze natuurlijk even oppiepen in de oven, maar je kunt er óók een lekkere oliebollencake van maken. Makkelijk, net zo smakelijk en toch weer wat anders!

Voor dit recept van Chickslovefood.com heb je waarschijnlijk alle ingrediënten al in huis. Er is ook geen meel voor nodig, want die zit al in de oliebollen. Handig toch?

Dit heb je nodig

Voor één oliebollencake (of broodpudding zoals het ook wel wordt genoemd):

– ca 6 oliebollen
– 3 eieren
– 250 ml melk
– 100 gram suiker
– 150 ml slagroom
– 1 theelepel kaneel

Zo maak je het

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Snijd de oliebollen in plakken van een kleine centimeter breed.
– Doe de eieren in een kom en voeg – behalve de oliebollenplakken – alle overige ingrediënten toe.
– Vet een cakeblik in.
– Bedek de bodem van het cakeblik met wat plakjes oliebol en schenk hier wat van het mengsel over. Leg vervolgens weer een laag plakjes oliebol in de cakevorm en schenk weer wat van het melkmengsel hierover. Herhaal dit tot de ingrediënten op zijn.
– Zet dan de cakevorm in de oven en bak ‘m zo’n uur,
– Haal het blik uit de oven, laat volledig afkoelen in de koelkast (dan wordt de cake lekker stevig) en serveer met wat poedersuiker!

Dit kan nog meer met oude oliebollen

Liever iets anders? Oude oliebollen (net als krentenbollen en suikerbrood trouwens) zijn ook heel lekker als wentelteefjes. Van verdroogde bollen kun je volgens topkok Pierre Wind zelfs heerlijke crackers en biscuitjes maken. Snijd hiervoor de oliebol in dunne plakken, zet even in de oven om ze verder uit te drogen en laat afkoelen. Beleg met paté of oude Hollandse kaas. Jammie!

Oude oliebollen zijn ook lekker als wentelteefjes

Bron | excite.nl

Ook goed om te weten/maken

Zelf oliebollen gebakken? Dit doe je met het frituurvet

De 8 beste kliekjesideeën

Oud brood: slank alternatief voor bladerdeeg!